Danmark rundt med Pit og Maike

Posted by on mar 30, 2014 in Blog | 0 comments

De buddhistiske foredragsholdere Pit og Maike var på ”Tour de Danmark” i februar-marts 2014. På 11 dage nåede de at besøge 7 grupper og centre landet over. Det var en stor ære for os at have dem på Danmarksturné, særligt da parret i den sidste tid har fokuseret deres indsats på at opbygge Europa-centret i Sydtyskland og derfor er travlt optaget.

Mundtlig overførsel giver venskab og idealisme

Pit og Maikes tur startede i København fredag d. 21.februar. Her gav de i fællesskab et aftensforedrag, hvor de fortalte om ”sangha” og dennes rolle i diamantvejsbuddhismen. De fortalte at Karma Kadjy-skolen, herunder vores centre og grupper i Danmark, er del af en gammel ”virksomhed”, som har over 2550 års traditioner og overførelser bag sig. Denne lange fælles historie med mundtlige overførelser fra lærer til elev er en af hovedårsagerne til, at vores diamantvejscentre hele tiden udvikles med basis i venskab og idealisme. Her samles mennesker, der er stærkt motiverede for at gavne andre, og som hele tiden arbejder bevidst med sig selv for at blive bedre til at gavne andre. Denne indstilling kaldes ”boddhisatva-indstilling” og vores centre og grupper er gode træningslejre, hvor vi kan øve os at i at holde denne indstilling, forklarede de.

Erfarne og berejste foredragsholdere

Pit og Maike er selv begge skolelærere og har siden 1997 rejst verden rundt for at give forklaringer om diamantvejsbuddhisme. Ved siden af deres almindelige arbejde og rejselæreraktiviteter har de igangsat et tysk skoleprojekt. Formålet med projektet er at udvikle undervisningsmateriale, som giver skoleelever og lærere en omfattende og metodisk viden om buddhisme. Desuden har de redigeret en lang række artikler og hjulpet med lama Oles bøger, herunder ”Buddha og Kærlighed” og senest ”Tod und Wiedergeburt”. Sidstnævnte bog har de oversat til engelsk med titlen ”Fearless Death”. Privat har parret været gift siden 1975, de har tre børn og et barnebarn. I lang tid har de boet i Nordtyskland tæt på den danske grænse og er senest flyttet til Europa-centret.

Brug forstyrrende følelser aktivt til gavn for andre

Fredag aften sluttede med en gedigen B-film – hvilket dog blev opvejet af en spontan fest om lørdagen, hvor der blev hygget og danset til de lyse morgentimer. Lørdag stod den på fælles meditationspraksis og et eftermiddagsforedrag om de fem buddha-visdomme, hvor Pit og Maike fortalte, hvordan vi hver især kan arbejde bevidst med modgifte mod vores forstyrrende følelser. Forstyrrende følelser er de fem følelsesmæssige tilstande vrede, stolthed, tilknytning, jalousi samt forvirring (dumhed). De udgør nogle af de centrale belæringer inden for diamantvejsbuddhismen og arbejdet med dem giver os en indsigt i, hvorfor vi handler, som vi gør. Pit og Maike beskrev, hvordan vi aktivt kan bruge visdommen bagved disse besværlige følelser, så vi mere og mere tænker, taler og handler til gavn for andre. Dagen blev afsluttet med et aftenforedrag om buddhistisk indstilling og meditation. Søndag stod på lækker brunch, forklaringer på buddhaaspektet Diamantsind og en spørgsmål/svar session. Om eftermiddagen tog vi sammen ud langs Strandvejen til Dyrhaven, hvor vi så krondyrene og jagtslottet.

Til Odense med flødeboller

Om mandagen tog Pit og Maike sammen med en århusiansk buddhist-chauffør til Odense. Inden turen gik over Storebæltsbroen måtte der stoppes for den første (men ikke sidste) indkøbstur af flødeboller til Odense-sanghaen. I Odense stod den på meditation, fællesspisning og et aftenforedrag. Som velkomstgave fik rejselærerparret to personlige krus, hvorpå der stod ”Pit” og ”Maike”, hvilket parret blev meget rørt over.

Holger-Danske  med medfølelse og visdom

Tirsdag gik turen til Vejle, hvor både nye og gamle venner mødtes over lækker pizza og pasta. Om onsdagen gik turen via Skjern, hvor parret så en Holger Danske-statue, og videre til Aalborg. I Aalborg holdt de et foredrag om meditationer i Diamantvejsbuddhismen. Torsdag kørte parret videre til Struer, hvor de blev meget imponeret over den smukke lejlighed, hvor Struer-gruppen mediterer sammen og bor. Foredraget handlede om udviklingen af medfølelse og visdom, som det er vigtigt at udvikle i balance, så vi får et solidt fundament, og vi er i stand til at gavne andre.

Se Aarhus og dø – frygtløst.

Turen blev afsluttet med et weekendkursus i Skovby nær Aarhus, som handlede om at dø frygtløs. På weekendkurset fortalte Pit og Maike om, at døden er en naturlig del af livet, og om hvordan vi før eller siden får døden tæt ind på livet. Da døden rammer os alle, er det vigtigt at beskæftige sig med emnet her og nu. Derfor er det en god idé, at vi allerede nu tager stilling til organdonation, testamente, anvisninger til hvad vi ønsker i forbindelse med svær sygdom, og når vi dør. Parret fortalte om bogprojektet ”Fearless Death” og indsamlingen af data og det videnskabelige forskningsmateriale som bogen bygger på. Kurset samlede en gruppe venner fra hele Danmark – endda en gruppe fra Lolland nåede frem efter en del forhindringer med en bil, der ikke længere ville køre.

Dansk flødebolle-eksport til Tyskland

På kurset kunne vi igen opleve kærligheden til flødeboller, hvor køkkenet lørdag eftermiddag blev omdannet til en flødebollefabrik. I fællesskab blev der produceret de lækreste flødeboller i flere varianter som blev nydt lørdag aften. Pit og Maikes tur sluttede om mandagen i Aarhus, hvor sanghaen var taget ned til banegården for at vinke farvel – dog ikke uden at parret blev forsynet med alle ingredienser til den næste flødebolleproduktion tilbage i Tyskland.

Vi takker for en fantastisk og inspirerende tid sammen. Næste gang du har mulighed for at se parret i Danmark er i foråret 2015 på Lolland.

Pit & Maike 2Pit & Maike 6Pit & Maike 5

Pit & Maike 4Pit & Maike 3Pit & Maike 1