Odense

Buddhistisk Center Odense

I Buddhistisk Center Odense holder vi introduktionsforedrag om diamantvejsbuddhisme hver måned. Her kan du få svar på dine spørgsmål og prøve at meditere. Det er gratis at deltage og kræver ingen forudsætninger.

Er du nysgerrig på, hvad diamantvejsbuddhisme er, kan du også bare kigge forbi vores center i Odense på en af vores ugentlige meditationsaftener. Dørene åbner ca. 20 minutter før, og her vil du kunne få en kort introduktion til buddhisme, inden vi mediterer sammen.

Vi arrangerer jævnligt foredrag og weekendkurser med rejselærere, hvor vi dykker ned i forskellige buddhistiske emner. Det vil altid være muligt for nye at deltage, og her kan du få en grundig og lettilgængelig indføring i de diamantvejsbuddhistiske metoder.

Kontakt
Adresse: Vesterbro 3, 2. sal, 5000 Odense C
E-mail: odense@buddha.dk

Regelmæssig meditation

Første Tirsdag i måneden 7:00 pm
Introduktionsforedrag og meditation
Tredje Tirsdag i måneden 7:00 pm
Introduktionsforedrag og meditation
Hver Tirsdag 8:00 pm
16. Karmapa meditation
Hver Torsdag 8:00 pm
16. Karmapa meditation

Kommende begivenheder i Odense

Fre Maj 3, 2024 - Maj 5, 2024
Erkendelsessindet - Bodhicitta med Peter Speier mere...
Vesterbro 3, 2. sal
5000 Odense
in Engelsk

Fredag

18.30 Aftensmad (50 kr.)

20.00 Foredrag: Erkendelsessindet - Bodhicitta (75 kr.)

Lørdag

09.00: Morgenmad (30 kr.)

10.00: Egen praksis

13.00: Frokost (40 kr.)

15.00: Egen praksis

18.30: Aftensmad (50 kr.)

20:00: Foredrag: Buddhistisk meditation (75 kr.)

Søndag

09.00: Morgenmad (30 kr.)

10.00: Egen praksis

11:00: Spørgsmål og Svar

13.00: Frokost (40 kr.)

Du kan se en oversigt over programmet for alle danske diamantvejscentre ved at klikke her.

Buddhistisk Center Odense har haft adresse på Vesterbro 3 siden 2017, men siden 1972 har der været buddhistisk aktivitet i Odense under vejledning af lama Ole Nydahl. Odense var dermed et af første steder, hvor diamantvejsbuddhismen blev etableret, da Hannah og Ole Nydahl begyndte at oprette centre på opfordring af den 16. Gyalwa Karmapa. Du kan læse mere om buddhismens udbredelse i Vesten på vores international hjemmeside her.

De første år

1972

Lama Ole Nydahl holder det første foredrag i Odense på Læreseminariet og kort efter startes en gruppe op i Odense.

1972-1983

Gruppen starter op i Nørregade i lokaler lejet af kommunen. På et tidspunkt opstår der brand i bygningen, og gruppen er nødt til at finde andre lokaler. Efter branden lejer gruppen Rugårdsvej 100 tæt på Odense centrum og er bosat her indtil 1983. I 1977 overnatter den 16. Karmapa i Odense

Enghavevej – det første beboede center

1983

En af de aktive i gruppen vinder i lotto og køber et hus på Enghavevej i Hunderup-kvarteret, som bliver adressen for det første beboede center. I de følgende år er der stor aktivitet i huset, og stedet besøges ofte af forskellige lamaer. Særligt kan nævnes Tenga Rinpoche, som havde et tæt bånd til gruppen i Odense og var en hyppig gæst. Gruppen er i denne periode meget traditionelt orienteret og anvender mange forskellige praksisser såsom pujaer. De nytilkomne orienterer sig meget efter Jim Scott og er en meget lukket gruppe. Denne lukkede gruppe bliver til sidst bedt om at flytte ud af Lama Ole. I 1990 sælges huset, og man må finde et nyt sted til centret.

 

Tiden efter Enghavevej til gruppens opløsning efter Karmapa-konflikten

1990 Svanevej

Efter salget af Enghavevej flytter gruppen til en lejlighed på Svanevej i Skibhus-kvarteret. Her opstår en brand kort før et besøg af en Rinpoche. Alt bliver svedet sort, og alteret brænder halvt ned. Branden stopper, da det når til et billede af Lama Ole.

1991

Idéen om at spørge Odense Kommune om muligheden for at leje lokaler af kommunen opstår, hvilket fører til en lukrativ aftale med kommunen i efteråret 1991. Den nye adresse bliver en præstegård på Sanderumvej 113. Da der ikke er nok i gruppen til at bebo hele ejendommen, lejer de stueplanet ud til studerende og indretter det buddhistiske center på første sal. Centret er beliggende 7 km fra centrum, hvilket senere viser sig at være problematisk.

1992

Da Karmapa-konflikten bryder ud, er det svære tider for gruppen i Odense. Nogle ønsker at anerkende Situpas kinesiske kandidat, og andre ønsker at følge Lama Ole og Hannahs råd om at afvente og se, hvad der sker. Der er ikke meget energi tilbage i centret, og medlemmerne kommer sjældent. I efteråret 1992 besluttes det i samråd med Lama Ole at lukke centret på Sanderumvej 113. Dette sker næsten 20 år efter Lama Oles første foredrag i Odense.

1992-1996

Der er ingen aktivitet i Odense

Odensegruppen genopstår

1998-1999

Lama Ole holder foredrag i Viborg. Her bliver han spurgt, om man må starte en gruppe i Odense igen. Lama Ole griner og siger, at det må man da gerne prøve, men advarer om, at det altid har været lidt svært i Odense. Et par unge buddhister fra Odense begynder at arrangere offentlige foredrag på Badestuen i Odense. Der kommer rigtig mange mennesker til det første foredrag, hvor gamle venner, der var gået over til Situpa, også er til stede. Til trods for dette er alle glade for at se hinanden, og der er ingen dårlig stemning. Foredraget bliver en stor succes og Diamantvejsbuddhismen er tilbage i Odense. Frem til 2002 arrangeres en foredragsrække med fem offentlige foredrag på Badestuen hvert halvår. I denne periode har gruppen ikke et fast tilhørsted, men mødes hos hinanden engang imellem for at meditere og være sociale.

2002-2004

I 2002 køber en aktiv buddhist en lejlighed på kvisten i Kronprinsensgade 14 og stiller den til gruppens rådighed. Her starter man et ugentligt meditationsprogram, og i en periode afholdes der foredrag i Historiens Hus. Lama Ole og Hannah indvier i 2004 Odenses nye center i Kronprinsensgade og navngiver det ”Karma Ugyen Ling”, som betyder “Det rene land”.

2005-2008

Gruppen har ambitioner om at skabe et beboelsescenter og ser på adskillige ejendomme i byen med henblik på køb. Med inspiration fra rejselæreren Michaela Fritzges beslutter gruppen sig for at leje en 4-værelses lejlighed på Jagtvej 41, 2. sal i Hunderup-kvarteret, hvilket ligger tæt på både Enghavevej og Kronprinsensgade. Odense har igen et beboelsescenter.

2011

Centret udvides i løbet af sommeren, da lejligheden på 1. sal bliver lejet af to buddhister. I oktober besøger Lama Ole centret for første gang sammen med 150 venner i forbindelse med en tur fra København til Sylt. Centret indvies og Lama Ole giver belæringer. Han bliver i særlig grad begejstret for alteret, som er inspireret af den traditionelle stil fra centrene på Lolland og i København. Centret er fyldt til randen, og for at de mange mennesker alle kan tage del i begivenheden, transmitteres det hele via Skype og vises på fladskærm i lejligheden på 1. sal.

2017

Lejligheden på Jagtvej bliver opsagt, og gruppen er derfor nødt til at finde nye lokaler i Odense. Valget falder på den store, gamle herskabslejlighed på Vesterbro 3 på anden sal. Henover sommeren bruger gruppen en masse energi på at renovere lejligheden, så den i dag fremstår flot og velholdt med respekt for de gamle detaljer og charmerende udtryk. Lejligheden rummer et stort meditationsrum, en spisetue og en mindre stue. Herudover er lejlighedens sidste værelse udlejet til en buddhist, der bor i centret.

Vi tilbyder også foredrag til både skoler og gymnasier, samt svar på spørgsmål ifm. skoleopgaver. Skriv til os på e-mail for at høre nærmere.

Skole- og gymnasieklasser er velkomne til at besøge centret. Eleverne vil her møde en vestlig, praktiserende lægmandsbuddhist og se et moderne og aktivt diamantvejsbuddhistisk center.

Vi tilbyder både generelle introduktioner, men vi kan også dykke ned i bestemte emner og besvare spørgsmål. Det er også muligt at prøve en kort meditation.

Prisen for et skoleforedrag er 500 kr.

Foredrag på skoler, gymnasier mm.

Vi kommer også gerne ud til jer, når ekskursioner til vores center ikke er muligt. På samme måde giver vi gerne generelle forklaringer, fokuserer på bestemte elementer i buddhismen, svarer på spørgsmål og kan guide en kort meditation.

Skoleopgaver og svar på spørgsmål

Har du en skoleopgave, en emneuge eller lignende, så er du  velkommen til at komme på besøg i centeret til et interview. Vi kan også besvare dine spørgsmål via e-mail.

Vil du i kontakt med os i forhold til ekskursion, skoleforedrag eller en skoleopgave, kan du kontakte os på e-mail for nærmere aftale.

Rul til toppen